ברוכים הבאים למרכז המידע
לחיפוש בטקסט חופשי במרכז המידע הקלידו מילות חיפוש בתיבה
מרכז המידע  > המלצות תזונה ומתכונים על פי תזונת אומגה > תזונת אומגה- על מה ולמה חשיפה ראשונה בעיתון ה"גרדיאן": תוספי אומגה 3 מחומצנים על המדפים של רשתות הם דבר נפוץ. 
0
22/02/2022 | 

חשיפה ראשונה בעיתון ה"גרדיאן": תוספי אומגה 3 מחומצנים על המדפים של רשתות הם דבר נפוץ.

תורגם ונערך ע"י: אליסה דונקל, מו"פ אומגה גליל

תחקיר עצמאי של צוות העיתון הבריטי היומי ה"הגארדיאן" בשיתוף חברת Labdor חשף כי יותר מ 1 מתוך כל 10 מוצרי אומגה 3 על המדפים מחומצן. במסגרת התחקיר נבדקו 60 תוספי אומגה 3 אשר נרכשו מהמדפים ונראה כי לפחות מחציתם קרובים לערכי סף החמצון כבר ברגע הקנייה. כלומר סביר כי יתחמצנו אצל הלקוחות בבית טרם צריכתם. יתרה מכך נמצאו מוצרים עם ערכי חמצון פי 11 מהסף העליון של טוטוקס 26.

התחקיר והבדיקות נערכו במשך מספר שנים על ידי Labdoor, חברה חיצונית אשר מודדת ומדרגת את האיכות של תוספי תזונה (ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות) על סמך קריטריונים כמו רמת האיכות והבטיחות, הניקיון והטוהר, הדיוק וההתאמה בין כמות החומר הפעיל והערכים התזונתיים לבין המצוין על גבי התווית. התחקיר בדק מוצרי אומגה 3 – שמני דגים נפוצים ממותגים מוכרים בארה"ב, הזמינים ברחבי העולם, בהשוואה לערכי החמצון כפי שנקבעו ע"י המונוגרף של GOED ואומצו ע"י ועדת ה CODEX (ארגון ההמלצות לתקינה לאומית של ה WHO).

"מוצר שהוא מעופש (מחומצן ביתר) ניתן ממש לחוש". לדבריו של דן מארק (מנהל המחקר של Labdoor). אי אפשר להתעלם מהריח והטעם של מוצר שמן דגים מעופש, זה מרגיש כמו דג מקולקל וממש גורם לך להרגיש לא טוב".

מחקרים משנת 2015 חושפים ממצאים דומים [1,2,3,4]. לדברי ד"ר בן אלברט אשר חוקר את הנושא שנים ופרסם מספר מאמרים בתחום "בממוצע כ 20% מהמוצרים הנמצאים על המדפים מחומצנים ביתר כבר ברגע הקנייה. כלומר הסיכון של צרכן לקנות מוצר מחומצן מהמדף הוא 1 מתוך כל 5 מוצרים הנמצאים שם". "כמו כן, פעמים רבות נהוג להוסיף חומרי טעם וריח לשמני דגים על מנת לעזור להסוות את הריח והטעם של הדגים, אך למעשה תוספים אלו עשויים להפוך שמנים מחומצנים יותר לטעימים יותר עבור אנשים, כך שהם יכולים לשמש גם בכדי להסתיר את רמת החמצון של השמן. ולכן ריח וטעם למעשה אינם מדד מדויק לרמת החמצון הכוללת. יש שמני דגים שיריחו טוב יותר מאחרים, אבל אם הם לא מריחים רע, זה לא אומר לך שהם לא מחומצנים". הדרך היחידה כיום באמת לקבוע את רמת החמצון של שמן דגים הן בדיקות מעבדה כימיות של מזון בהן מבוצעות בדיקות ונקבע הערך לכלל מדדי החמצון.

תוספי תזונה מסוג שמני דגים נפוצים מאוד, במיוחד בארה"ב, שם הם נצרכים על ידי יותר משליש מהמבוגרים המשתמשים בתוספי תזונה. גם בישראל מסקר של חברת IntroNBO נמצא כי 42% מצרכני תוספי התזונה באופן עקבי בישראל הם צרכנים של תוספי אומגה 3. תוספי אומגה 3 ידועים בכך שהם מהווים אלטרנטיבה לאכילת דגים לצורך קבלת חומצות השומן החיוניות מסוג אומגה 3, ומחסור בהם נמצא מקושר למחלות לב, תפקוד המוח וחילוף החומרים.

הסף העליון לחמצון מוגדר ע"י ערך הטוטוקס (Total oxidation=TOTOX). הערך הוגדר לראשונה ע"י הארגון הבינלאומי לחומצות שומן אומגה 3 (GOED). לאחר מכן לאורך השנים אומץ ע"י רגולציה לאומית של מדינות שונות ואף הוכר ע"י ה  Codex Alimentarius Commission (CAC) (ועדת ההנחיות והקווים המנחים לבטיחות מזון של ארגון הבריאות הבינ"ל- ה WHO). הסף העליון כפי שנקבע הוא טוטוקס 26 ויש לציין כי כלל היצרנים שהם חברים ב GOED עומדים בסף זה ואף נדגמים אקראית על ידם. יחד עם זאת על פי הניתוח של Labdoor, שנערך על מוצרים שונים בין 2014 ל-2018, הראה כי שמני דגים של מותגים מוכרים כגון Carlson Labs ו-Puritan's Pride, נמצאו בעלי רמת חמצון גבוהה במיוחד עם טוטוקס 281.8 עבור Carlson's Norwegian שמן כבד קוד ו-37.1 לשמן דגים של Puritan Pride. מותגים נוספים שחרגו מהמגבלות היו Oceanblue, עם ערך חמצון של 73.9, ו-Nature's Answer, 34.4. מחצית מכלל המוצרים שנבדקו על ידי Labdoor גבלו בסף העליון בממוצע של 24.4.

כמו כן, המחקר שלנו בישראל חושף ממצאים דומים, מתוך 56 מוצרי אומגה 3 מסוגים שונים (דגים, אצות ושמנים צמחיים) אשר נאספו מהמדף בשוק על בסיס שנתי במשך השנים 2017-2021 נמצא כי 18 היו מחומצנים מעל טוטוקס 26 (32%). כלומר הסיכוי של צרכן בישראל לקנות מוצר מחומצן יתר הוא 1 לכל 3 מוצרים על המדף.

חשוב להבין כי חמצון הוא תהליך שקורה בכל השמנים המכילים חומצות שומן רב בלתי רוויות ואין דרך אמיתית למנוע אותו, הדרך היחידה היא לנסות להאט אותו כך שישמר נמוך עד סוף חיי המדף. משפחת חומצות השומן אומגה 3 הן רגישות במיוחד להתחמצנות, תהליך אשר מואץ משמעותית בחשיפה לתנאי סביבה כגון חום, חמצן ולחות. ולכן ההסבר לערכי החמצון הגבוהים הנ"ל הוא שרשרת האספקה הארוכה שלו אשר לרוב חסרה באמצעי מניעה מתאימים. לכן הדרך היחידה למנוע חמצון יתר, הוא להתמקד בנושא האיכות לכל אורך חיי המדף של המוצר החל מהרגע שהשמן מזוקק ומאוחסן בחביות, לכך שהוא מקופסל והכי חשוב להובלה שלו לרחבי העולם וחיי המדף במחסני הקמונאעות. כי כשהשמן מתחמצן אתה לא יכול להחזיר אותו אחורה".

מחקרים שלנו מראים כי לקירור השפעה קריטית על היכולת להשאיר את ערכי החמצון נמוכים עד סוף חיי המדף. ניתן לראות בגרף כי אחסון בטמפ' נמוכה של 7 מעלות (קירור) לאורך חיי המדף מאפשר למנוע מערכי החמצון לעלות מעל טוטוקס 26 לפחות למשך 3 שנים (שהם חיי המדף של מוצרי אומגה 3 בשוק).

כמו כן, הראנו כי החמצון אינו תלוי במקור השמן וגם אינו תלוי בתוקף אלא במה הוא עבר לאורך שרשרת האספקה- משתנים אשר לצרכן הפשוט אין שום דרך לדעת אותם. לעומת זאת כאשר המוצר מאוחסן בקירור לכל אורך חיי המדף ומנוטר כמו באומגה גליל ערכי החמצון כמעט ולא משתנים אפילו כאשר נותרו מספר חודשי תוקף למוצר (העמודות הירוקות באיור).

עדיין לא ברור מהי רמת הנזק מצריכה של שמן דגים מעופש. אך מחקרים רבים בספרות הראו שלשמן מחומצן יכולות להיות השפעות שליליות על היבטי בריאות רבים, החל מפרופיל השומנים בדם שמשפיע על מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות ואף מחלות ניורודגנרטיביות וממאירות.כאשר נבדקו במינונים גבוהים בבעלי חיים, הוכח כי לשמנים השפעות רעילות ממש [5]. זה בהחלט אומר לנו שהחמצון גורם לשינויים בהרכב הכימי מה שמשנה את הדרך שבה השמנים האלה פועלים בגופנו ועשוי להפחית את היתרונות שלהם במקרה הטוב ואולי ממש להזיק לנו במקרה הגרוע. כל אלה מחזקים את העובדה שצרכן סביר ירצה להימנע מצריכה של שמנים מחומצנים – אבל לאור המציאות כיום אדם פשוט לא יכול לעשות זאת בעצמו. הרי הסיכוי שלו מראש לקנות מוצר מחומצן הוא לכל הפחות 1 מתוך 5 מוצרים שהוא יפגוש על המדף.

אומגה 3 גליל מהמקרר היא היחידה המגיעה עם תעודת איכות. כמוסות האומגה 3 של גליל מכילות שמן דגים ברמת איכות בלתי מתפשרת מיצרן בינלאומי מוביל ובעל שם, אולם אנו לא מסתפקים בזה ומבצעים בעצמנו אנליזת מעבדה עם הגעתה של כל אצוות ייצור לארץ, ובחמש נקודות זמן לאורך חיי המוצר, עד לסיום תוקפו, ומצרפים עבורכם בצמוד לכל צנצנת גם תעודת איכות המציגה בשקיפות את ערכי החמצון (TOTOX) של האצווה הספציפית שרכשתם, וזאת ביחס לתקן הבינלאומי. כך גם אתם יודעים ויכולים להיות בטוחים באיכות של האומגה 3 בצנצנת שאתם קונים!

 

 

ביבליוגרפיה

  1. Jackowski, Stefan A et al. “Oxidation levels of North American over-the-counter n-3 (omega-3) supplements and the influence of supplement formulation and delivery form on evaluating oxidative safety.” Journal of nutritional science 4 e30. 4 Nov. 2015, doi:10.1017/jns.2015.21
  2. Albert, Benjamin B et al. “Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA.” Scientific reports 5 7928. 21 Jan. 2015, doi:10.1038/srep07928
  3. Heller, Monique et al. “Oxidation of fish oil supplements in Australia.” International journal of food sciences and nutrition 70,5 (2019): 540-550. doi:10.1080/09637486.2018.1542666
  4. Annelie Damerau, Eija Ahonen et al. "Evaluation of the composition and oxidative status of omega-3 fatty acid supplements on the Finnish market using NMR and SPME-GC–MS in comparison with conventional methods", Food Chemistry,Volume 330, 2020, 127194, ISSN 0308-8146,org/10.1016/j.foodchem.2020.127194.
  5. Albert, Benjamin B et al. “Oxidized fish oil in rat pregnancy causes high newborn mortality and increases maternal insulin resistance.” American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology vol. 311,3 (2016): R497-504. doi:10.1152/ajpregu.00005.2016

אהבתם את הפוסט? נשמח לשמוע אתכם