ברוכים הבאים למרכז המידע
לחיפוש בטקסט חופשי במרכז המידע הקלידו מילות חיפוש בתיבה
מרכז המידע  > הפרעות קשב וריכוז ותסמונות נוירו-פסיכיאטריות נוספות > אוטיזם תיסוף של אומגה-3 כטיפול פוטנציאלי להפרעות קשב וריכוז הנחיות וראיות מבוססות מחקר לטיפול עם אומגה 3 ב- ADHD, הספקטרום האוטיסטי ודיכאון בילדים ובני נוער 
0
22/07/2021 | 

תיסוף של אומגה-3 כטיפול פוטנציאלי להפרעות קשב וריכוז הנחיות וראיות מבוססות מחקר לטיפול עם אומגה 3 ב- ADHD, הספקטרום האוטיסטי ודיכאון בילדים ובני נוער

The Evidence Based Treatment Guidelines for Using Omega-3 Fatty Acids as a New Treatment for Psychiatric Disorders in Children and Adolescents, J.P.C. Chang and K.P. Su, 2020

עיקרי הראיות והמסקנות מהסקירה :
• רמות האומגה 3 נמוכות יותר בקרב צעירים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעת ספקטרום האוטיזם (ASD) והפרעת דיכאון קשה (MDD).
• אינדקס אומגה 3 ודלקת עשויים להוות סמנים פוטנציאליים לתגובת טיפול בקרב ילדים ובני נוער, המקבלים תיסוף אומגה 3, במיוחד בהפרעות קשב, ריכוז ודיכאון.
• תוספי אומגה 3 הראו השפעות אפשריות בשיפור הסימפטומים הקליניים בקרב בני נוער עם ADHD, ASD ו- MDD, במיוחד אלו עם דלקת גבוהה או אינדקס אומגה-3 בסיסי נמוך.
• יש לשקול מינון גבוה יותר להפרעות ספציפיות כגון הפרעות קשב וריכוז, הספקטרום האוטיסטי ודיכאון בילדים ובני נוער.
• מינון האומגה 3 המומלץ ל- ADHD, ASD ו- MDD הינו שילוב של DHA ו- EPA במינון יומי בין 750 מ"ג ל -2,000 מ"ג.

מחקרים אחרונים הראו את החשיבות של תוספי חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 בתקופות טרום לידתיות ולידה כגורם מגן פוטנציאלי להפרעות התפתחותיות. הוכח כי EPA ו- DHA מגבירים את הפעולה האנטי-דלקתית באמצעות עיכוב של יצירת רדיקלים חופשיים ומתח חמצוני (Das UN. Biotechnol 2006).
DHA ו- EPA חיוניים למוח ולגוף, ומחסור בשניהם עלול לפגוע בהתפתחות המוחית המיוחסות להתפתחות של מספר הפרעות מוחיות כגון הפרעות קשב וריכוז, ספקטרום האוטיזם, דמנציה ודיכאון.

אומגה-3 והתפתחות המוח
מחסור באומגה-3, במיוחד בשלבים המוקדמים של החיים, עלול לגרום לשינויים של מבנה וחיבור בין תאי, בידול והתפתחות תאים, תגובות דלקתיות, תפקוד קוגניטיבי והתנהגות. לדוגמה, מחסור באומגה-3 אצל אמהות במהלך ההריון נקשר לדיכאון אימהי והתפתחות עצבית של ילדים (Chang JP. Brain Behav Immun 2018). מחקרים אפידמיולוגיים הראו כי לאמהות שצרכו מעט או ללא מאכלי ים, המכילים ריכוז גבוה של אומגה-3, יש תינוקות עם צעדים התפתחותיים כגון התנהגויות חברתיות, תיאום מוטורי עדין ותקשורת מילולית תת-אופטימליים (Hibbeln JR. Lancet 2007).

אומגה-3 וציר מערכת העיכול והמוח
חוקרים מציעים כי בין מערכת העיכול והמוח פועל ציר של תקשורת עצבית, דו-כיוונית, אשר דרכו ככל הנראה מתקיים ויסות של קשר בין המיקרוביום במערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית. הוצע כי חומצות שומן אומגה-3 עשויות לשנות את חיידקי המעיים והמיקרוביום המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) ולהעביר אותות המשפיעים על תפקוד המוח דרך עצב הוואגוס מהמעי למוח.
תיסוף אומגה-3 הוכח כמפחית את ביטויי הגנים של מתווכי דלק והפחתת נזק חמצוני (Biochem Mol Biol. 2010). מחקר אנושי הראה כי תוספי אומגה-3 הגדילו את יחס החיידקים הקשורים לפעילות עם הגנה נוירולוגית בקרב מתנדבים בריאים ומוצרי בוטיראט (הקשורים לאנטי-דלקת) של חיידקים, מה שעשוי להסביר חלקית את המנגנונים האנטי-דלקתיים של אומגה-3 (Watson H. Gut 2018).

אומגה-3 והפרעת קשב וריכוז (ADHD)
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה עצבית-התפתחותית עם שכיחות של 5-10%. ל- ADHD יש תחלואה נלווית גבוהה עם הפרעות פסיכיאטריות אחרות, כולל הפרעות התנהגות, הפרעות במצב הרוח והפרעות חרדה. למרות היעילות הגבוהה של הטיפולים התרופתיים הנוכחיים סביב 60-80%, עדיין ישנם כ 20-40% מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז אשר מגיבים בצורה גרועה לתרופות הקיימות כיום או סובלים מתופעות לוואי של תרופות אלו ( Childress AC. CNS Drugs 2014).
מחסור תזונתי באומגה-3 נחקר כמנגנון פוטנציאלי ל- ADHD.
מחסור באומגה-3 בילדים עם הפרעת קשב וריכוז נמצא בהתאמה לחומרת ADHD וליחס אומגה-3 לאומגה-6 גבוה יותר בילדים עם ADHD (Chang JP. Clin Psychol Sci 2016; Nutr J. 2008).
יתרה מכך, הוכח במחקר כי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מחומרה רבה יותר תסמונת קלינית הקשורה לרמות לא מספקות של חומצות שומן חיוניות, הכוללת תסמינים כגון עור יבש וקשקשי, אקזמה ועיניים יבשות (Clin Psychol Sci. 2016).
מטה-אנליזה שנערכה לאחרונה הראתה גם כי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מרמות נמוכות יותר של DHA ו- EPAבדם בהשוואה לילדים ללא קשיים התפתחותיים, וכי בילדים אשר קיבלו תיסוף של אומגה-3 (במינון של EPA מעל 500 מ"ג) יש שיפור גדול יותר בתסמיני ADHD ובתפקוד הקוגניטיבי הכולל (Chang JP. 2018 תקציר המחקר מתורגם בקישור זה).
ממצאים המחזקים מחקר קודם שהעלה כי נדרש מינון גבוה של EPA (1-2 גרם) כדי להראות שיפור משמעותי בסימפטומים הקליניים ADHD י(J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2011), כמו גם מחקר מטייוואן הראה שילדים ובני נוער עם ADHD אשר קיבלו EPA במינון גבוה, היו עם שיפור גדול יותר ביכולת הקשב, בהשוואה לקבוצת הפלסבו (Chang. Translational Psychiatry 2019).
*נתונים אלו גם נמצאו בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז בישראל!. ראו סיכום המחקר בקישור זה (בי"ח זיו בצפת, 2017)
לפיכך, התערבויות תזונתיות כמו תוספות של חומצות שומן מסוג EPA ו-DHA מעוררים עניין רב כטיפול פוטנציאלי להפרעות קשב וריכוז, במיוחד בגלל פרופיל הבטיחות וההשפעות האנטי-דלקתיות (Chang JP. 2018; Transl Psychiatry. 2019)
ידוע שממצאים מהניסויים הקליניים של אומגה-3 בילדים עם ADHD היו שנויים במחלוקת. לדעת כותבי הסקירה, זה מרמז על כך שתת-סוגים של ADHD ומצב דלקתי או רמת האומגה-3 בדם [אינדקס אומגה 3] עשויים לתרום לרפואה המותאמת אישית של תיסוף אומגה-3 כטיפול ב- ADHD, כאשר רמות ה-EPA וה-DHA הנמדדת בדם ומצב הדלקת יכולים לשמש כמנבא תגובה לטיפול.


*למידע נוסף על בדיקת אינדקס אומגה 3 בדם ומינון מותאם לפי משקל במחשבון המינונים

אומגה 3 והספקטרום האוטיסטי (ASD)
ילדים עם ASD חווים לעיתים קרובות בעיות התנהגות, מצבים רפואיים הקשורים למערכת החיסון ושינוי בתפקוד המוח. גורמים תזונתיים שונים הוצעו למלא תפקיד בהתפתחות ASD ובשיפור התסמינים.
מחקרים הראו כי במקרים של ASD יש חריגות בחומר האפור והלבן של אזורי מוח הקשורים לאינטראקציה חברתית, התנהגות חוזרת ומגבילה ועיבוד חושי (Neuroimage Clin. 2014; Pediatrics. 2014). מצב שיכול להיות מוסבר על ידי פגמים באנזימים המעורבים בהמרה של אומגה-3 או כשלים בתהליך שילובם של EPA ו-DHA בקרום התא.
מחקרים אפידמיולוגיים הראו שילדים עם ASD, בהשוואה לילדים ללא בעיות התפתחות, הם בעלי רמות נמוכות יותר של DHA ו- EPAויחס גבוה יותר של אומגה-6 לאומגה-3 (Nutrients. 2017), בין היתר בעקבות העדפות המזון המוגבלות שלהם וצריכה נמוכה של אומגה-3 בתזונה.
מטא-אנליזה שכללה 4 מחקרים קליניים (RCTs) הראתה כי תיסוף אומגה-3 בהשוואה לפלצבו, הביא לשיפור האינטראקציה החברתית, תחומי העניין וההתנהגויות החזרתיות (Mazahery H, Nutrients. 2017). עם זאת, לא ניתן להכליל את הממצאים לכל הילדים המציגים את ספקטרום ה- ASD מכיוון שהילדים שנכללו היו מקבוצות גיל שונות והציגו חומרת תסמינים שונה או רמת היפראקטיביות גבוהה.
הוצע שתקופות מחקר ארוכות נחוצות, מאחר שיש עדויות לכך שלוקח לפחות 6 חודשים עד שחומצות השומן החיוניות מגיעות למצב יציב על קרום תאי הדם ולפחות 4 חודשים כדי להדגים השפעה על ביצועים קוגניטיביים ( Stonehouse W, Nutrients. 2014).


אומגה 3 ודיכאון (MDD) בקרב בני נוער
דווח על מחסור ב- N-3 PUFA בחולים עם MDD.
במחקרים אפידמיולוגיים נצפה כי בחברות עם צריכה גבוהה של מזונות המכילים ריכוז גבוה של אומגה-3 יש שכיחות נמוכה יותר של דיכאון, וניסויים קליניים הראו כי תיסוף חומצות שומן אומגה-3 בשילוב EPA ו-DHA שיפרו ומנעו תסמיני דיכאון.
**ראו את ההנחיות התזונתיות לשימוש בתוספי אומגה 3 בטיפול בדיכאון, מאת האגודה הבינלאומית לפסיכיאטריה בקישור זה

הנחיות פרקטיות
לרשות האירופאית לבטיחות מזון (EFSA) יש המלצות תזונה של DHA לתינוקות ופעוטות בגילאי 6–24 חודשים (100 מ"ג DHA ליום), אולם אין להם המלצות ספציפיות לצריכה נאותה לילדים בגילאי 2-18 שנים. לכן, ייעוץ תזונתי צריך להיות תואם לאוכלוסייה הבוגרת, ואמור לשאוף להשיג צריכה יומית ממוצעת של 250 מ"ג DHA + EPA. ניתן להשיג זאת על ידי צריכת דגים שומניים וכאשר הדבר אינו אפשרי, מומלצת צריכת תוסף אומגה -3.
אם ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, ASD או MDD אשר מטופלים בטיפול תרופתי רוצים ליטול תוסף אומגה-3 ומגיבים היטב עם הטיפול התרופתי, עליהם להמשיך בטיפול הנוכחי ולשקול להשתמש בתיסוף אומגה-3 לטיפול הנוכחי, בייעוץ רפואי.
ילדים המבטאים צמא מופרז, מתן שתן תכוף, אקזמה עורית ואלרגיה עשויים להצביע על כך שיש להם חומרה גדולה יותר במחסור בחומצות שומן חיוניות, וניתן להצביע על תוספי אומגה-3 כדי לשפר את רווחתם הגופנית והנפשית.
באופן כללי, מינון האומגה 3 המומלץ ל- ADHD, ASD ו- MDD הינו שילוב של DHA ו- EPA במינון יומי בין 750 מ"ג ל -2,000 מ"ג.
משך הטיפול המומלץ עם תוסף אומגה-3 יהיה בדרך כלל כ 16 שבועות, אולם אם התוצאה העיקרית כוללת שינויים התנהגותיים הניתנים לצפייה / מדידה, משך הזמן להשפעה עשוי להימשך עד 52 שבועות.
בטיחות:
בשל הפרופיל הבטוח והסבילות היחסית של תוספי אומגה-3 הם הוצעו כטיפולים פוטנציאליים להפרעות פסיכיאטריות בילדים.
חשש שמעלה תיאורטית את ההשפעה של תיסוף אומגה-3 על הסיכון לדימום יתר הוכח ע"י סקירה של 19 ניסויים קליניים ( Harris WS. Am J Cardiol 2007) כסיכון ש"כמעט ולא קיים!".
חשש פוטנציאלי נוסף לבטיחות הוא הרגישות של חומצת שומן אומגה-3 לעבור חמצון, מה שעשוי לתרום לחוסר סבילות של המטופל ולרעילות פוטנציאלית.
מה הסיפור עם החמצון? אומגה טרייה זו אומגה יעילה


סיכום ומסקנות
לחומצות שומן ארוכות שרשרת מסוג אומגה 3 יש תפקיד מכריע בהתפתחות עצבית, ולכן תוספת נאותה למי שחסר עשויה לסייע בהגברת ההשפעות של הטיפולים הסטנדרטיים הנוכחיים בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעת ספקטרום האוטיזם (ASD) והפרעת דיכאון קשה (MDD).

המלצת אומגה גליל: תרופות בעלות סינרגיה (=הגברת פעילות) עם אומגה 3 הן בעיקר תרופות פסיכיאטריות. מומלץ לשלב בזהירות ולשקול להיעזר בפסיכיאטר/ מטפל מקצועי או בפרוטוקול אומגה.

תרגום ועריכה – חן רון, דיאטנית, אומגה גליל
לפרטים נוספים ניתן לפנות ל: [email protected] 04-9999524

 

אהבתם את הפוסט? נשמח לשמוע אתכם